НАСА откри 715 нови планети извън Слънчевата система

Предполага се, че най-малко четири от тях са потенциално годни за живот

Снимка: EPA/NASA

4106 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Американски астрономи, работещи с космическия апарат "Кеплер", потвърдиха откриването на 715 нови планети, които изграждат системата около 305 звезди, предаде ИТАР-ТААС. В доклад на НАСА се посочва, че четири от планетите са с размери не повече от 2.5 пъти по-големи от Земята и се въртят в обитаема зона на своите звезди.

Астрономите определят зоната , като регион, в който топлинни ефекти позволяват на водата на шповърхността на планетата да е в течно състояние. Предполага се, че тези обекти са потенциално подходящи за живот.

"Една от планетите в обитаемата зона, наречена Кеплер-296f, се върти около звезда, която е два пъти по-малка от Слънцето. Самата планета е двойно по-голяма от Земята, но учените засега не могат с точност да установят дали е газова, или е покрита с дълбок океан., съобщават изследователите.

Апаратът "Кеплер", наречен по този начин в чест на астронома Иохан Кеплер, е изведен на орбитата през март 2009 г., а през май от срив е преминал в безопасен режим. Търсенето се осъществява по периодично изменение на яркостта на светенето на звездата, което сочи за наличие на въртчщ се обект около нея.

Подкрепи Economic.bg