НАТО не покани Русия на срещата на върха в Уелс

Главните теми на срещата на Северноатлантическия алианс обаче ще бъдат свързани с руската страна

НАТО не покани Русия на срещата на върха в Уелс
3701 ~ 1 мин. четене

Срещата на върха на НАТО, която е планирана за началото на септември в Южен Уелс, ще се проведе без участието на Русия, съобщават световните медии. Главните теми на срещата на Северноатлантическия алианс обаче ще бъдат свързани с руската страна.

Според източници от руските дипломатически кръгове в Москва не са очаквали, че при сегашните условия Русия ще бъде поканена.

НАТО ще обсъди пет ключови теми на срещата, която ще се проведе на 4-5 септември в Уелс. Първата се отнася до „готовността на алианса да усили колективната отбрана". Втората е свързана с „демонстриране на трансатлантическа решимост и подчертаване важността от увеличаване разходите за отбрана". Третата тема се отнася до „отношенията с Русия и укрепване на връзките с Украйна". Четвъртата е свързана с партньорските отношения и продължаване политиката на „отворени врати". Последната - „Афганистан и завършване на операцията на международните сили в края на 2014 година".

Русия се надява отношенията с НАТО да се подобрят след напускането на главния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен и идването на бившия норвежки премиер Йенс Столтенберг, който поема поста на 1 октомври.

Коментари: 0