НЗОК назначава хора

Касата създава нова дирекция „Контрол и финанси”

Общо четирима души са освободени в Националната здравноосигурителна каса, а шефът на дирекция "Лекарствени продукти" Калина Пенчева сама е подала оставка, съобщи директорът на касата Пламен Цеков пред БНТ. В момента НЗОК дори набира нови служители, защото имало незаети вакантни места. В структурата ще бъде създадена нова дирекция „Контрол и финанси”.

Служителите ще получат бонуси, но самият директор няма да си определи такъв. „В момента тече процедура по определяне на допълнителното стимулиране на четвъртото тримесечие на миналата и първото тримесечие на тази година. Парите, които ще бъдат дадени няма да са 25%, а 15%. Аз обаче бонуси няма да получавам”, каза Цеков.

По думите му по последни данни неосигурените в България са около 1,2 млн. души, което е 20% от населението на страната. До есента заедно с НАП и НОИ се надявам да можем да кажем кои са точно, допълни Цеков. След това ще бъде стартирана информационна кампания. Той допълни, че е възможно да се мисли за финансови санкции за неосигурените, защото това е най-силния стимул.

До месец и половина директорът на НЗОК ще представи и концепцията си за финансиране на болниците на пазарен принцип. Цеков твърди, че има подкрепа за идеята си както от съсловните организации, така и от пациентските.

Коментари: 0