На 78-о място сме по свобода на медиите

На първо място е Финландия, следвана от Норвегия и Швеция

6272 ~ 2 мин. четене

България е на 78-о място в света по свобода на медиите според класация на американската неправителствена организация "Фрийдъм Хаус", която определя медиите в страната ни като частично свободни. Миналата година България беше на 76-то място.

Водещите 65 страни в класацията на 196 държави се определят като свободни, а последните 63 са несвободни. България е изпреварена от страни като Източен Тимор, Бенин, Гвиана и Намибия и дели 78-та позиция с Унгария.

Малко след страната ни се нарежда Индия, Монголия, Ботсвана. Хърватия и Румъния също са след България - съответно на 83-то и 86-то място. На първо място по медийна свобода се нарежда Финландия, следвана от Норвегия и Швеция. Сред страните от Централна и Източна Европа България е на 10-о място. В групата на свободните държави в региона "Фрийдъм Хаус" поставя Естония, Чехия, Словакия, Литва, Полша, Словения и Латвия.

За района на Централна и Източна Европа неправителствената организация отбелязва значително намаляване на свободата на медиите през 2011 г. Унгария и Македония регистрират сериозен спад на резултата си, оценката на Украйна също намалява. В Русия новите медии са постигнали известен напредък в смекчаването на почти пълния контрол на държавата върху основните медии, но той трябва да бъде затвърден, отбелязва "Фрийдъм Хаус". Организацията допълва, че значително подобрение е постигнато в Грузия, Косово и Черна гора.

Авторите на доклада отбелязват, че по-малко от 15% от населението на света живеят в страни с пълна свобода на медиите, най-ниското ниво от десет години насам. Като цяло в доклада се отбелязва, че за първи път от осем години насам свободата на медиите в света не намалява. По-голямата част от населението на света обаче (45%) живея в частично свободни страни. Класацията е съставена въз основа три категории - правна, политическа и икономическа.

Докато в повечето региони не е регистриран спад на медийната свобода миналата година, а в арабския свят дори е отбелязано подобрение, Северна и Южна Америка са единствените континенти, на които медийната свобода се е влошила. Макар САЩ да продължават да имат едни от най-свободните медии в света, те регистрират лек спад заради арестите и тормоза на журналисти, отразяващи движението "Окупирай", изтъква организацията.

Докладът е публикуван преди Световния ден на свободата на медиите, който се отбелязва на 3 май.

Подкрепи Economic.bg