Над 1 300 фирми са фалирали през 2012 г.

Coface предвижда ситуацията у нас да се влошава и производствата по несъстоятелност ще се увеличат

88 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Изпадналите в несъстоятелност през 2012 г. български компании са 1 339, с което България се нарежда на първо място в Европа. Данните на финансовата компания Coface показват, че през 2011 г. фалиралите фирми са били 390, което е ръст от 243% на годишна база. Като основни причини са изтъкнали задлъжнялостта, високите финансови разходи, волатилните цени на суровините и ниската ликвидност.

Компанията очаква по-нататъшен ръст на тези показатели през 2013 г. и 2014 г., а като голям проблем се изтъкват неефективните процедури по несъстоятелност. Coface предвижда ситуацията у нас да се влошава и производствата по несъстоятелност ще се увеличат след тройният ръст през миналата година.

След България, най-много фалити има в Хърватска - 3 033 при 1 106 през 2011 г. Броят на компаниите в процедура по несъстоятелност нараства драматично с близо 175%, което означава, че нивата са близо утроени. Като основни причини за това се посочват невъзможността компаниите да се справят с променящата се бизнес среда, липсата на консистентна държавна стратегия, ограниченият местен пазар и все още недостатъчно конкурентните цени на продуктите, предназначени за износ. Хърватската икономика остава в рецесия, без особена промяна от ситуацията през 2009 г. Кризата в Еврозоната засегна икономиката в страната два пъти: като спад в износа и във връзка с несигурността при присъствието на чуждестранни банки.

В Словения са стартирани 980 процедури по несъстоятелност през 2012 г. В сравнение с 2011 г., това е ръст с 39.2%. Сред най-големите проблеми са все още продължителните процедури (понякога са необходими близо 10 години за приключване на процедура по фалит), а дивидентът за обикновените кредитори е много нисък, тъй като ценните активи обикновено винаги са обременени с ипотеки. БВП на Словения е намалял с 2,3% най-вече поради стагнацията на износа и намаляване на вътрешното потребление.

Най-засегнатият сектор през 2012 г. е строителството. Компаниите търпят негативите от програми за строги икономии и липсата на инвестиции в частни жилища. По подобен начин е засегнато производството, както и търговията на едро и на дребно. Последните изпитват отрицателните ефекти от високата безработица и намаляването на разходите на домакинствата.

От друга страна, IT технологиите, телекомуникациите, образованието и здравеопазването, са най-слабо засегнати и показват най-ниски нива на неплатежоспособност през 2012 г.

Подкрепи Economic.bg