Над 200 кг. слънчоглед на декар в Добричко

Производителите, които са спазили агротехническите изисквания при отглеждането на културата, ще приберат количества слънчоглед поне колкото през миналата стопанска година

120 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Реколтата от слънчоглед в Добричка област ще бъде добра и ще надхвърли 200 килограма от декар. Това каза пред БТА Галин Георгиев, главен асистент в Добруджанския земеделски институт - Генерал Тошево. По думите му земеделските производители, които са спазили агротехническите изисквания при отглеждането на културата, ще приберат количества слънчоглед поне колкото през миналата стопанска година. Тогава средният добив в региона достигна 237 килограма.

Селекционерът посочи, че слънчогледовите масиви в Добричко са във восъчна зрялост и в почвата има достатъчно влага за наливане на семето. Падналите през май и юни дъждове по време на вегетацията са осигурили необходимите запаси и дори да не вали повече до жътвата, посевите ще се развиват добре, коментира Георгиев.

Очаква се жътвената кампания в Добричко да започне, както е обичайно, в края на август или началото на септември. Масивите с маслодаен слънчоглед в региона надхвърлят 854 000 декара според информация на Областната дирекция „Земеделие". През миналата стопанска година са били реколтирани 981 000 декара със слънчоглед, а реколтата достигна 232 500 тона.

Подкрепи Economic.bg