Адемов: Работните места често присъстват в предизборните кампании

Икономиката в България е на ръба на рецесията, смята социалният министър

108 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Това е една мярка, която често се случва в предизборните кампании. Така министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов коментира за БНТ обещанието на БСП да създаде 250 хил. работни места до края на мандата на това правителство. "Недейте да очаквате календарни успехи и всяка седмица да обявяваме колко работни места сме създали", добавя той.

Той е категоричен, че държавата не може да създава работни места, икономиката го прави. "Лицензионните режими за бизнеса, разплащането към бизнеса, връщането на ДДС, са мерки в подкрепа на бизнеса. Не бива да очакваме държавата да разкрива работни места", каза социалният министър.

Според него икономиката в България е на ръба на рецесията. "Да се очакват чудеса е трудно, особено в края на годината. Актуализацията на бюджета е сериозен акт на правителството, за да може да бъдат преодолени проблемите с приходната част на бюджета", обясни министърът. "Ясно е, че при тези заложени приходи и при ревизията на БВП, очевидно е, че ще има проблеми с разходната част", каза още той.

"Проблемите, които възникват в социалната сфера са свързани с недостатъчно коректно планиране на предвидените разходи", каза още министър Адемов. Разходите в социалната сфера са законово установени, те няма как да не бъдат реализирани при положение, че бенефициентът е този, който има право и очаква подкрепа от държавата. „Възможности за коледни надбавки в края на годината ще се търсят. Ясно е, че ще се положат максимални усилия това да се случи и аз съм убеден, че това ще се случи", допълни Хасан Адемов.

Ако няма растеж на БВП, няма как да има постъпления в осигурителната система. „Няма как да има приходи в бюджета, които да дадат възможност за такава по-сериозна стъпка. Така че трябва да бъдем изключително внимателни, за да не завъртим една инфлационна спирала, която да замете и тези ниски доходи", завърши министърът на труда.

Подкрепи Economic.bg