Вредна бактерия причини срив на новозеландския долар

Американската валута остава в защитни позиции срещу основните валути след доклада за заетостта

168 ~ 3 мин. четене

Новозеландският долар се срина днес с близо 2 цента до едногодишно дъно срещу щатската валута. Инвеститорите в новозеландската валута са силно притеснени, след като основният производител на млечни продукти за износ "Фонтера" съобщи, че са открити следи от бактерията причиняваща ботулизъм в някои от нейните продукти.

Новината породи спекулации, че държави като Китай ще забранят вноса на продукти от "Фонтера", която е най-големия в света износител на млечни продукти. Засега няма официална позиция на Пекин по случая. Останалите основни валути бяха спокойни след уикенда като долара се опитва да се възстанови от загубите срещу еврото и йената, които дойдоха след доклада в петък за заетостта в САЩ. Той показа, че американските работодатели са забавили наемането на нови служители.

Новозеландският долар падна до 0.7670 при затваряне в петък на 0.7840. Дъното е най-ниско след юни 2012 година. Солидна подкрепа има около 0.75, където има дъна от май/юни 2012. Сутринта валутата се възстанови частично до нива от 0.7750. Разпродажбите на новозеландския долар бяха налице и срещу другите валути. Еврото достигна 1.7226 срещу него, което е най-висока стойност след декември 2011. Австралийският долар се покачи до 1.1547 и се отдалечи от 5-годишното дъно от миналата седмица на 1.1196. Сутринта двата кроса бяха съответно на 1.7117 и 1.1486.

Американският долар остава в защитни позиции срещу основните валути след доклада за заетостта, който ще направи Федералния резерв по-предпазлив при оттеглянето на огромните икономически стимули. Броят на работните места извън селскостопанския сектор е нараснал със 162 000 през миналия месец, което е най-слабото увеличение за последните 4 месеца и под предварителните прогнози на анализаторите. Въпреки това нивото на безработица спадна от 7.6% до 7.4%. Като цяло данните не впечатлиха, но остават достатъчно силни, за да може ФЕД да започне редукциите още през септември.

Евро/долар се търгува на 1.3275 и задържа повечето от печалбите в петък. Долар/йена е на 98.60 и под върха от 99.95, който достигна в края на миналата седмица. Австралийският долар избегна по-голяма част от драмата, която преживя новозеландския долар, но и той падна до 3-годишно дъно от 0.8855. Пазарите очакват във вторник намаление на австралийските лихви до рекордно ниски дъна. Днес те не реагираха на новината, че за 7 септември са насрочени общи избори. По принцип пазарите рядко обръщат внимание на политиката в Австралия, тъй като двете основни партии имат склонност за балансирана центристка политика що се отнася до управлението на икономиката.

Златото расте при надежди за по-слабо намаление на стимулите в САЩ

Златото се покачи днес след по-слабите от очакваното данни за трудовата заетост в САЩ, които намалиха опасенията за скоростно намаление на стимулите на Федералния резерв. Миналата седмица жълтия метал падна под 1300 долара след силни данни за БВП и фабричната активност в САЩ, които намалиха желанието за инвестиции в предлагащото сигурност злато. То обаче скочи при данните показали най-слаб растеж на работните места за последните 4 месеца. Спот цената днес е 1316 долара за тройунция.

Златото, което се приема за защита срещу инфлацията, нарасна през последните години, когато световната икономика беше поразена, а централните банки действаха в подкрепа на икономиките си. Цената на метала удари рекорд за всички времена от 1920 долара през есента на 2011 година. През последните седмици ФЕД съобщава, че ще започне намаление на програмата по изкупуване на облигации на стойност 85 милиарда долара на месец ако възстановяването на икономиката набере скорост. Това накара инвеститорите да следят внимателно данните за домакинствата и пазара на труда.

Активите на най-големия фонд в света за търговия със злато SPDR Gold Trust спаднаха в петък с 0.26% до 918.64 тона, което е ново 4-годишно дъно.

Перспективите пред златото остават негативни и мнозина очакват тест на дъното от 1180 долара, а може би и пропадане към 1156. Благородният метал удари 3-годишно дъно от 1180 долара на 28 юни. Нивото представлява 61.8% корекция на растежа от 2008 до 2011 и се приема за основна подкрепа.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg