Над 200 миньори са загинали в Турция

Взрив във въгледобивна мина остави 787 души под земята

Снимка: Reuters

Автор: Стилиян Гребеничарски

Над 200 души са загинали, а стотици остават блокирани под земята след взрив във въгледобивна мина в Сома, провинция Маниса в Западна Турция, предава AFP. Смята се, че след инцидента в мината са останали 787 души, а броят на жертвите, съобщен от властите нараства.

Експлозията се е случила в електрическата подстанция на мината, което е нарушило работата на асансьорите и миньорите не са имали възможност да излязат на повърхността. Повечето от загиналите са в следствие на задушаване с газ – въглероден оксид. Броят на ранените е над 80, четирима, от които са в тежко състояние.

Спасителната операция продължава и в момента. „Опасяваме се, че броят на загиналите ще се увеличава още, защото тези, които дойдоха да помогнат, може да са сред пострадалите и засегнатите от дима“, заяви Танер Йълдъз - министър  на енергетиката, цитиран от агенция Фокус. Предполага се, че в мината има още около 400 души.

Reuters посочва, че спасителите се опитват да предоставят кислород в галериите, а в района на мината се е събрала голяма група от роднини и близки на миньорите, които настояват за повече информация. Агенцията посочва, че най-тежкият инцидент в турския минен сектор се е случил през 1992г., когато експлозия на газ убива 263 души в провинция Зонгулдак. Страната е известна със занижените си норми за сигурност, особено във въгледобивните мини.

Коментари: 0