Над 500 хил. евро за фотоапарат „Лайка“

Наддаването започна от 150 хил. евро

4634 ~ 1 мин. четене

Феноменалните 528 хил. евро бяха платени от колекционер за фотоапарат от германската марка "Лайка". БГНЕС припомня, че устройството е произведено през 1931 г. Апаратът е фино позлатен и покрит с кожа от влечуги. Търгът е бил проведен в галерия Вестлихт във Виена. Стартовата цена на "лайка"-та бе 150 хил. евро. Уникалният фотоапарат е бил собственост на германския индустриалец Карл Хенкел - производител на марка пенливо вино. Внукът му Ханс бе пристигнал специално в Австрия да присъства на разпродажбата.

Странно е поведението на колекционерите на разпродажбите. Прототип на "Лайка М3" от 1952 г. тръгна от цена 432 хил. евро, но падна до 70 хил. евро. Прототипът на "Лайка Репортер 250", оценен на 30 хил. евро от своя страна скочи до 240 хил. евро. "Лайка"-та на известния американски фотограф Алфред Айзенщед, оценена на 12 хил. евро хвръкна до 114 хил. евро.

С този апарат фотографът е запечатал как морски пехотинец целува медицинска сестра на "Таймс Скуеър" на 14 август 1945 г. - деня на капитулацията на Япония - известната снимка "V-J Day Kiss".

По време на търга смениха собствениците си фотографски апарати, използвани от НАСА, апарати от праисторията на фотографията и снимки за общо 5.14 млн. евро.

Подкрепи Economic.bg