Над 800 незаконни пункта за метали действат в страната

От бранша недоволстват от изискванията, заложени в новия Закон за управление на отпадъците

172 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Между 800 и 1000 са незаконните пунктове за изкупуване на черни и цветни метали, които действат в момента на територията на страната, предаде Kmeta.bg. Прогнозата е на Борислав Малинов, председател на Учредителния съвет на Българската асоциация по рециклиране (БАР). Според него бизнесът с рециклиране е застрашен от търговците и фирмите, които избягват нововъведенията в закона.

Новите изисквания към фирмите от рециклиращата индустрия влязоха в сила от юли 2012 г. Още при обсъждането им от бранша прогнозираха, че голямата част от по-малките компании няма да издържат на изискванията и ще преминат в сивата икономика. Текстовете налагат строги санкции при неспазване на изискванията и задължителна банкова гаранция от 25 хиляди лева за фирмите за скрап, искащи да продължат да развиват дейност.

До януари заявления за сертифициране на пунктове за цветни и черни метали са подали 704 фирми. Те са с около 1600 по-малко от действащите площадки през 2012 година. От асоциацията смятат, че повече от половината от нелицензираните ще продължат да работят без разрешително. Имаме минимум между 800 и 1000 площадки, които работят незаконно, заяви Малинов, като посочи, че броят на депата е под изискванията за санитарен минимум.

Основно фирмите са преминали в сивия сектор, за да избегнат плащането на банковите гаранции и въвеждането на видеонаблюдение.

Дарина Димова, началник на отдел „Икономическа полиция" към Главна Дирекция „Национална полиция" призова гражданите да подават сигнали за нерегламентирани площадки. До този момент са регистрирани 878 кражби на метали. В сравнение с изминалата 2012 година, когато за периода са били отбелязани 830 кражби, се наблюдава леко завишение. Кражбите са били извършвани както на територията на домакинства, така и от предприятия.

От бранша недоволстват, че повечето дела за този вид злоупотреби биват прекратени от прокурор, а до този момент само един е осъден с отнемане на лиценз.  Направените проверки и съставени актове не оказват необходимия ефект. Продължават да функционират фирми, които вече имат 4-5 акта.

„Ние искаме да се преборим с незаконните площадки", категоричен беше Малинов. От бранша направиха заявка за по-строг контрол и призоваха за съвместна работа с институциите.

Представители на институциите поясниха как гражданите могат да разпознаят регламентираните площадки за черни и цветни метали. „Една регламентирана площадка има табела с работно време, както и информация за фирмата. Друг показател за законна дейност са отворените врати", уточни Малинов.

От „Икономическа полиция" обясниха, че работят по сигнали, макар че малко от тях са подадени от граждани. БАР обяви, че разполога със списък на всичките 6 хиляди места за скрап, които ще предостави на МВР.

Подкрепи Economic.bg