Най-богатата бразилка със състояние от 13,1 млрд. долара

Дирсе Наваро де Камарго контролира базирания в Сао Пауло конгломерат Camargo Correa SA, който се занимава с производство на цимент, електричество и обувните принадлежности Havaianas

Тайната собственост на една от най-старите промишлени империи в Бразилия направи Дирсе Наваро де Камарго най-богатата жена в страната, съобщава Bloomberg.

Майка и баба, чиято рождена дата не може да бъде потвърдена, Камарго контролира базирания в Сао Пауло конгломерат Camargo Correa SA, който се занимава с производство на цимент, електричество и обувните принадлежности Havaianas. Състоянието й се оценява на 13.1 млрд. долара според индекса на милиардерите Bloomberg Billionaires Index. Тя е 59-ят най-богат човек в света, но не попада в никоя от големите класации на милиардерите.

Основаната през 1939 г. от покойния й съпруг Camargo Correa, е контролирана чрез холдинговата компания Participacoes Morro Vermelho SA. Акциите на Morro Vermelho са записани поравно на имената на трите дъщери на Камарго: Реджина, Рената и Росана. Според учредителните документи на компанията, публикувани през 2002 г., част от акциите са издадени доживотно в полза на Камарго, което означава, че останалите акции не могат да бъдат продавани, прехвърляни или предоставяни като залог срещу заем от страна на дъщерите й.

Когато Себастиано Камарго умира през 1994 г., той е един от малцината милиардери в Бразилия, известен с това, че е строил магистрали и язовири из цялата страна след Втората световна война. Състоянието на вдовицата му расте оттогава, на фона на наливаните средства в инфраструктура преди Световното първенство през 2014 г. и Олимпиадата през 2016 г. Тази година групата е похарчила близо 3 млрд. евро, за да придобие 95% от Cimpor Cimentos de Portugal SGPS, публично търгуван производител на цимент, базиран в Лисабон.

Говорител на компанията е потвърдил, че Дирсе Камарго контролира семейното богатство, но е отказал да коментира състоянието й. В момента тя е третият най-богат човек в Бразилия, измествайки банкера Джоузеф Сафра, чието състояние се оценява на 10.4 млрд. долара. Суровинният магнат Айке Батиста остава номер 1 с 21.1 млрд. долара, следван от акционера в Anheuser-Busch InBev NV Джорже Пауло Леман със 17.4 млрд. долара.

Коментари: 0