Найденов: 8 млн. лв. ни струва бежанската вълна

Това обае не са всички разходи, заяви военният министър

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

"Близо 2 млн. лв. е похарчило досега Министерството на отбраната за мерки за овладяване на миграционния натиск. Още близо 6 млн. лв. ще бъдат инвестирани за огражденията на границата". Това заяви военният министър Ангел Найденов в сутрешния блок на ТВ 7. По думите му е малко вероятно Министерството на отбраната да стигне до тази цифра, но според него Европа трябва да прояви по-засилена финансова помощ и солидарност към страните, които са най-сериозно засегнати от бежанската вълна.

"Взели сме всички мерки, за да предотвратим разрастването на кризата до степен на катастрофа", заяви още военният министър. Той не скри, че страната ни е застрашена от влизането на терористи и бежанската вълна е същевременни най-голямото предизвикателство пред военното ведомство и най-голямата заплаха към управлението.

Найденов обясни, че споменаването на рисковете не цели да се подхранва ксенофобията и агресията у нас, а само да се покаже, че управляващите са наясно със заплахите и вземат мерки.  Военният министър подчерта, че близо 40% от влизащите нелегално у нас не са сирийски бежанци, а икономически имигранти от Алжир, Тунис и Мароко.

"Никога не сме твърдели, че ще градим заграждения по цялата граница. Не сме във възторг от това, че трябва да предприемаме мерки за пресичане на навлизането на нелегалните имигранти. Ние сме принудени да правим това", обясни Найденов. Той призна, че България си дава сметка, че е страна, подписала международни конвенции, но "и не трябва да забравяме своите отговорности към държавата и българските граждани".

Подкрепи Economic.bg