Найденов: До часове ще уволним шефа на Агенция по горите

Агенцията не е реагирала на подаден сигнал за дюните в Несебър

3647 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

До няколко часа ще бъде уволнен директорът на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Бисер Дачев. Това увери министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след срещата между управляващи и еколози по повод скандала за застрояване на 29 дка край Несебър, които попадат в екомрежата "Натура 2000".

Уволнението му трябва да се възприема като цялостна оценка за дейността на агенцията, коментира Найденов. По думите му, Агенцията по горите не е реагирала на подаден сигнал по случая в Несебър, че теренът попада в защитена зона. Сигналът е бил подаден, малко след като е получено разрешителното за строеж.

Мирослав Найденов не отговори какви са конкретните нарушения, допуснати от Дачев по скандала с дюните в Несебър. Той подчерта, че уволнението идва след изрично настояване на премиера.

За това, че шефът на Агенция по горите ще бъде отстранен каза още тази сутрин в интервю за Нова телевизия Бойко Борисов. Според Борисов шефът на Агенция по горите е бил длъжен да провери за какво въпрос по отношение на 29-те декара дюни край Несебър. "Трябвало е да ме информира, че там става безобразие", категоричен бе премиерът.

Изваждането от горския фонд на 29-те декара земи между Равда и Несебър може да доведат и до още едно уволнение. С поста си може да се раздели директорът на РИОСВ - Бургас. Министърът на отговорното ведомство Нона Караджова обясни, че до уволение може да се стигне, само след като премине законовата процедура по установяване на евентуалната вина на шефа на РИОСВ.

Подкрепи Economic.bg