Найденов: До часове ще уволним шефа на Агенция по горите

Агенцията не е реагирала на подаден сигнал за дюните в Несебър

Автор: Мария Владимирова

До няколко часа ще бъде уволнен директорът на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Бисер Дачев. Това увери министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след срещата между управляващи и еколози по повод скандала за застрояване на 29 дка край Несебър, които попадат в екомрежата "Натура 2000".

Уволнението му трябва да се възприема като цялостна оценка за дейността на агенцията, коментира Найденов. По думите му, Агенцията по горите не е реагирала на подаден сигнал по случая в Несебър, че теренът попада в защитена зона. Сигналът е бил подаден, малко след като е получено разрешителното за строеж.

Мирослав Найденов не отговори какви са конкретните нарушения, допуснати от Дачев по скандала с дюните в Несебър. Той подчерта, че уволнението идва след изрично настояване на премиера.

За това, че шефът на Агенция по горите ще бъде отстранен каза още тази сутрин в интервю за Нова телевизия Бойко Борисов. Според Борисов шефът на Агенция по горите е бил длъжен да провери за какво въпрос по отношение на 29-те декара дюни край Несебър. "Трябвало е да ме информира, че там става безобразие", категоричен бе премиерът.

Изваждането от горския фонд на 29-те декара земи между Равда и Несебър може да доведат и до още едно уволнение. С поста си може да се раздели директорът на РИОСВ - Бургас. Министърът на отговорното ведомство Нона Караджова обясни, че до уволение може да се стигне, само след като премине законовата процедура по установяване на евентуалната вина на шефа на РИОСВ.

Коментари: 0