Натискът върху йената продължава

След като през по-голяма част от седмицата еврото падаше срещу долара изглежда е на път да я завърши със загуби

Йената се срина до 4-месечно дъно срещу долара и се насочва към втора поредна седмица на загуби, докато пазарите се подготвят Японската централна банка да направи монетарни облекчения през следващата седмица. В същото време увеличението на растежа във Великобритания помага на стерлинга. Високодоходните валути също са под натиск след слабите резултати на Епъл, които навредиха на търсенето на рискови активи, но все пак вече се стабилизират.

Доларът удари 80.38 йени, а следваща преграда е върха от юни на 80.63. Пробив на тези цифри ще доведе до стойности невиждани след април. До този момент покачването за седмицата е над 1% след повишението от 1.1% през миналата седмица. Кросът евро/йена е на 103.95 и не е далеч от 5-месечния връх от вторник на 104.59. Той отчита поскъпване за седмицата от 0.7% след ралито от 1.7% през миналата седмица.

След като през по-голяма част от седмицата еврото падаше срещу долара изглежда е на път да я завърши със загуби. Единната валута пострада заради несигурността около Испания и кога ще потърси помощ, което би задействало програмата на ЕЦБ по изкупуване на облигации. Еврото се разменя за 1.2944 срещу зелените пари и слезе доста под върха от 17 октомври на 1.3140. Въпреки това прогнозите са тя да остане в рейнджа 1.28-1.32, докато Испания поиска помощ.

В четвъртък се отличи стерлинга, който напредна до 1.6118 срещу долара след двуседмично дъно на 1.5914. Покачването дойде, когато стана ясно, че Великобритания е отчела през третото тримесечие най-големия растеж за последните 5 години. Отчасти това се дължи и на олимпийските игри. Данните провокираха пазарите да преоценят шансовете за нови стимули на централната банка и това доведе до покачване на паунда.

Следващото ключово събитие е оценката за БВП на САЩ през третото тримесечие, която ще излезе днес. Прогнозите са най-голямата икономика в света да е нараснала с 1.9% на годишна база спрямо анемичните 1.3% в предишния период.

Австралийският и новозеландският долар са на път да завършат седмицата с покачвания, отчасти и заради регионалните събития, като по-високата от очакваното инфлация в Австралия и по-малко предпазливия тон на Новозеландската централна банка. В първата си реч като управител на Новозеландската централна банка, днес Греъм Уилър потвърди ангажимента на ръководената от него институция да подържа ценова стабилност. Той добави, че една интервенция не е много вероятно да има трайно влияние при свалянето на валутата. Австралийският долар днес е на 1.0310 срещу американския си съименник, след като през седмицата оцеля при поредния опит да бъде свален за тест на 1.0230, а към момента отчита повишение от 0.2% за седмицата. Новозеландският долар се разменя за 0.8195 срещу зелените пари и не е далеч от триседмичния връх на 0.8243. За седмицата неговото повишение е 0.4%.

Златото над 1700 долара за тройунция, но и на път да отчете трета седмица на спад

Златото днес е почти без промяна и се отправя към трета поредна седмица на загуби, докато борсовите индекси в Азия слизат, долара е стабилен, а опасенията за световната икономика остават.

Спот цената по време на азиатската търговия беше 1712 долара за тройунция. В сряда металът падна до 7-седмично дъно под 1700 долара за тройунция, когато Федералния резерв оповести, че ще се придържа към плана си и ще продължи да стимулира растежа, докато пазара на труда се подобри.

Междувременно изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард призова световните лидери да направят каквото е необходимо, за да възстановят световната финансова система, която все още не е достигнала нивата на стабилност от преди финансовата криза през 2007-2009 година и допълнително е отслабнала при дълговата криза в еврозоната.

На валутните пазари еврото е на път да завърши седмицата със загуби, след като през последните дни падаше. Единната валута страда от несигурността около момента в който Испания ще потърси помощ и това ще задейства програмата по изкупуване на облигации на ЕЦБ.

Азиатските индекси днес падат, а инвеститорите остават предпазливи към продължаващите да излизат резултати за корпоративните печалби. Никей слезе минимално след разочароващите резултати на Епъл, които увеличиха песимизма около прогнозите за предстоящите резултати на компании като Канон.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0