S&P порази рейтинга на 3 френски банки, сред които и BNP

Прогнозата за Credit Agricole и Societe Generale беше ревизирана на негативна

Международната агенция Standard & Poor's (S&P) намали кредитния рейтинг на три френски банки, сред които и най-големият кредитор в страната - BNP Paribas SA, съобщи Bloomberg. Причините са загрижеността, че вътрешният пазар на финансовите институции може да пострада от продължителна икономическа слабост в Европа и спад на цените на жилищата, изтъкват от S&P.

Дългосрочната оценка на BNP беше понижена с едно ниво до А+ от АА-. Рейтингът на Banque Solfea SA беше намален от A до А-, a оценката на Cofidis SA вече е с една степен по-ниска - BBB+ при досегашен рейтинг A-.

Освен свалянето на кредитните оценки на трите банки S&P ревизира прогнозата си от стабилна на негативна за други 10 френски банки, включително Credit Agricole SA и Societe Generale SA. И двете институции имат бизнес в България.

До момента Франция е помогна на банките си с над 60 млрд. евро. Забавянето на втората по големина европейска икономика обаче принуждава потребителите да намалят потреблението. Икономическата слабост и ниските лихвени проценти, ще окажат натиск върху приходите на френските банки през 2013 и 2014 г., се посочва още в съобщението на S&P.

Коментари: 0