Нелицензирани таксита превземат Несебър

Общината отваря „гореща линия” за „копърки”

Таксиметрови шофьори без разрешително за работа в община Несебър организират протестни действия в навечерието на летния сезон, съобщиха от морското кметство.

От общината посочват, че зад това стои сдружение с нестопанска цел от Варна „Независим транспортен синдикат АВТО94”.

По негова инициатива днес пред сградата на общината се събрали да протестират около 15 души, въпреки забраната на това място да се провеждат масови струпвания, поради опасност от блокиране на трафика и катастрофи.

От организацията искали всеки ден в продължение на 4 дни да организират митинги пред сградата на общината и отделно манифестации и шествия през старата и новата част на Несебър до Слънчев бряг. Мотивите са, че не всички, желаещи да упражняват дейността „таксиметрови превози” в община Несебър през лятото, са получили разрешение.

Заради огромния наплив от кандидати за таксиметрови услуги, всяка година Общинския съвет на Несебър взема решение за определяне на максимален брой разрешителни. Те важат 12 месеца и за тази година е определен „таван” от 555 броя автомобили.

Разрешителните регламентират дейността и престоя на таксиметровите автомобили на територията на цялата община, включително и курорта Слънчев бряг, където има отделни изисквания, които зависят от държавното дружество. Таксата за цяла година е 70 лв. на автомобил.

От кметството отчитат, че не са в състояние да удовлетворят всички желаещи да упражняват таксиметрови превози, тъй като те са изключително много, а възможностите за това са ограничени.

Отказвани са разрешителни на лица с констатирани нарушения, като подправяне на брояча, както и на такива, за които има постъпили протоколи от МВР за намерени в автомобилите наркотични и психотропни вещества. Има данни и за фалшифициране на документи за водачите от ДАИ.

Общината вече е отворила своя „гореща линия” за приемане на оплаквания от пострадали туристи и туроператорски фирми срещу нелоялни таксиметрови. 

Коментари: 0