Загубата на борсата расте

Приходите на БФБ продължават да намаляват

6768 ~ 1 мин. четене

Загубата на Българска фондова борса (БФБ) АД се е увеличила с 37,5%, показва публикувания консолидиран отчет на борсовия оператор. За първите три месеца акционерното дружество БФБ отчита 110 хил. лв. отрицателен финансов резултат. Година по-рано загубата беше 80 хил. лв.

Общите приходи на БФБ са намалели с малко над 10% и в края на март 2012 г. са 515 хил. лв. Това се дължи основно на по-малкото приходите от комисионни за сделки на борсата заради традиционния следпразничен спад в активността и отдръпването на големи играчи от пазара, се казва доклада за дейността на БФБ.

Като причини за по-ниския оборот могат да се посочат световната финансова криза, пониженото доверие в капиталовите пазари, освобождаване на средства от договорните фондове за покриване на поръчки за обратно изкупуване или икономическите условия в България, обясняват от БФБ.

Мажоритарен собственик на борсовия оператор е Министерство на финансите, което държи 50,05% от капитала. Последните прехвърлени книжа по позицията на БФБ са от 23 март, когато 1100 лота смениха собственика си. Цената на затваряне се повиши с 1,92% до 2,65 лв. за акция.

Подкрепи Economic.bg