Незаконните пунктове за метал са вече над 1400

Преди година имаше 2300 площадки, сега са около 889 площадки, като разликата от фирми работят незаконно, смята председателят на БАР Борислав Малинов

Снимка: БГНЕС

3896 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Преди една година регистрираните площадки за рециклиране на черни и цветни метали бяха около 2 300, а сега са 890. Това каза председателят на Българската асоциация по рециклиране (БАР) Борислав Малинов на пресконференция днес. Според него разликата над 1400 фирми работят под една или друга форма незаконно.

"Преди година имаше 2300 площадки, сега са 889 площадки. Което веднага поражда въпроса какво правят останалите. Според вас дали са затворили или са се пренасочили към друг бизнес? Нашите наблюдения са, че те работят незаконно. Това може да стане по три начина - регистрират се като автоморга, получават разрешение само за пластмаса и хартия, а обработват и метали и третият начин е без никакво разрешение", обясни Малинов.

Председателят на БАР съобщи, че съвместно с министерството на екологията и министерството на вътрешните работи са подготвили промени в Наказателния кодекс, с които да пресекат незаконната дейност на някои фирми. "Предложили сме кражбите на релси, кабели, капаци на шахти, пътни знаци, части от вагони и локомотиви, да се приравнят към тежките престъпления и да се наказват с по-голяма присъда", коментира Малинов.

Второто предложение, обявено днес, е всеки, който приема или съхранява без разрешение отпадъци от черни или цветни, да бъде наказан с лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба.

"Наказанието е от 1 до 5 години, за да има осъдени. Сега текстът предвижда до 5 години лишаване от свобода, но се видя, че текстът не работи", добавя Малинов. Той обяви, че досега има само няколко осъдени за незаконна дейност, тъй като прокурорите отказват да извършват производства заради "маловажност на случаите".

Председателят на асоциацията изнесе статистика, която показва, че през 2012 г. спрямо 2011 г. кражбите на метали са намалели с 36%. "Малко са сферите в криминалната структура на държавата, в които престъпленията са намалели толкова много. През първото тримесечие обаче имаме ръст от 5%, а моята прогноза за второто тримесечие е увеличението да бъде между 10% и 15%", каза Малинов.

Той обясни, че целият незаконно добит метал се насочва към незаконните площадки. "Контролните органи са безсилни да ги затворят. Могат да налагат актове. Някои фирми са с по 5-6 акта. Няма обаче законен начин тези площадки да бъдат затворени или собствениците им да бъдат осъдени", каза Малинов.

Подкрепи Economic.bg