Турция въведе закон за ограничаване на алкохола

След влизането му в сила продажбата на алкохолни напитки в цялата страна ще бъде забранена от 22.00 часа до 06.00 часа

212 ~ 1 мин. четене

Законът за алкохола, който предизвика отрицателна реакция сред турската общественост, днес беше ратифициран от президента на страната Абдуллах Гюл. Законът ще влезе в сила след публикуването му в следващия брой на държавния вестник "Ресми".

След влизането му в сила продажбата на алкохолни напитки в цяла Турция ще бъде забранена от 22.00 часа до 06.00 часа. Също така ще има и пълна забрана за рекламирането на алкохол, включително провеждането на промоции, с изключение на специални събития и изложби.

Забранява се и спонсорство на спортни събития от фирми за алкохолни напитки, както и кадри, подтикващи към консумация във филми, тв сериали или музикални клипове.

Текстът засилва и наказателните мерки срещу шофирането в нетрезво състояние - глобата става 700 турски лири и отнемане на книжката за шест месеца, ако шофьорът има алкохол в кръвта над 0,5 промила. При онези, които имат над 1 промил, наказанието е две години затвор.

Правителството настоява, че предложеният закон има за цел да защити младите хора от вредите на алкохола, но светските опоненти обвиняват базираната на исляма управляваща партия в постепенно налагане на ислямски дневен ред.

Спорният закон бе приет окончателно на фона на антиправителствените протести в Турция. Рано сутрин днес стотици турски полицаи са се събрали около основния булевард, водещ до площад "Таксим" в Истанбул и са нахлули сред протестиращите, които изразяват недоволството си срещу реконструкция на парк в мегаполиса.

Подкрепи Economic.bg