Турция въведе закон за ограничаване на алкохола

След влизането му в сила продажбата на алкохолни напитки в цялата страна ще бъде забранена от 22.00 часа до 06.00 часа

Законът за алкохола, който предизвика отрицателна реакция сред турската общественост, днес беше ратифициран от президента на страната Абдуллах Гюл. Законът ще влезе в сила след публикуването му в следващия брой на държавния вестник "Ресми".

След влизането му в сила продажбата на алкохолни напитки в цяла Турция ще бъде забранена от 22.00 часа до 06.00 часа. Също така ще има и пълна забрана за рекламирането на алкохол, включително провеждането на промоции, с изключение на специални събития и изложби.

Забранява се и спонсорство на спортни събития от фирми за алкохолни напитки, както и кадри, подтикващи към консумация във филми, тв сериали или музикални клипове.

Текстът засилва и наказателните мерки срещу шофирането в нетрезво състояние - глобата става 700 турски лири и отнемане на книжката за шест месеца, ако шофьорът има алкохол в кръвта над 0,5 промила. При онези, които имат над 1 промил, наказанието е две години затвор.

Правителството настоява, че предложеният закон има за цел да защити младите хора от вредите на алкохола, но светските опоненти обвиняват базираната на исляма управляваща партия в постепенно налагане на ислямски дневен ред.

Спорният закон бе приет окончателно на фона на антиправителствените протести в Турция. Рано сутрин днес стотици турски полицаи са се събрали около основния булевард, водещ до площад "Таксим" в Истанбул и са нахлули сред протестиращите, които изразяват недоволството си срещу реконструкция на парк в мегаполиса.

Коментари: 0