Номинации за \"Мистър и Мисис Икономика 2013\"

Сред критериите за номиниране са направените инвестиции, осигурени работни места, добър финансов резултат и динамика на резултатите на компанията, положително име в обществото на кандидата, висока корпоративна социална отговорност

480 ~ 3 мин. четене
Списание "Икономика" представя категория Мистър Икономика в конкурса "Мистър и Мисис Икономика 2013" - най-значимият икономически форум, провеждан след демократичните промени у нас:

Сред критериите за номиниране са направените инвестиции, осигурени работни места, добър финансов резултат и динамика на резултатите на компанията, положително име в обществото на кандидата, висока корпоративна социална отговорност

1. Ивайло Пенчев, съсобственик и изпълнителен директор на Walltopia

Българската компания е най-голямата в света за производство на стени за катерене. През тази година дружеството получи и сертификат за инвеститор Клас А за изграждането на Научно изследователски и развоен център към Колайдър октивити център-София, като инвестицията е в размер на 7,2 млн. лева за 3 години. Пенчев е завършил Ядрена физика, сред основателите е на още няколко големи компании - "Екстрапак", HRT, Composite -X, Civilia properties, Quantacea. Детската му мечта е да полети в космоса.

2. Илия Терзиев, изпълнителен директор на "Литекс Моторс" АД

Илия Терзиев е изпълнителен директор на „Литекс Моторс” АД. Роден е през 1963 г. в Ловеч. Завършил е езикова гимназия в града, а след това и Стопанска академия „Д. А. Ценов”, гр. Свищов. Работи в „Литекс” от 1996 г. Компанията осъществи голяма национална мечта - за производството на български автомобили. Заводът край ловешкото с. Баховица е изграден в партньорство с китайската Great Wall и заработи в началото на 2012 г. В него в момента са заети над 150 души, като средната възраст на операторите е 19 години, а на инженерите – 25 години. При пълен капацитет на завода от 50 000 автомобила годишно в него се очаква да бъдат заети близо 2 000 души.

Great Wall Motors (GWM) е най-големият частен автомобилостроител в Китай. Китайска марка №1 по износ на автомобили и 6 ти по обем на продажби за 2012 на китайския пазар.

3. Венцислав Чолаков, изпълнителен директор на „Булгартабак Холдинг" АД

Венцислав Чолаков е изпълнителен директор на на „Булгартабак холдинг“. Той поема управлението на компанията в края на 2011 г. след сред приватизацията на държавния цигарен холдинг, при която 79.83% от дружеството преминаха в ръцете на регистрираното в Австрия дружество BT Invest в сделка за 100.1 млн. евро. През тази година компанията започна и значима инвестиция в дистрибуция и търговия на цигарени изделия под марката Lafka.

4. Микаел Бризон, генерален директор на „Монтюпе“ в България

Микаел Бризон е генерален директор на „Монтюпе” за България. Компанията изгради край Русе завод за автомобилни компоненти, който през тази година бе разширен и вече достига 30 000 кв.м производствена площ, а заетите са 1000 души. Общо инвестициите на компанията достигат 100 млн. евро.

5. Пламен Тилев, управляващ директор на „SAP Labs България“

Пламен Тилев е управител на „SAP Labs България“ от 2000 г. Завършил е "Информатика" във ВИИ "Карл Маркс" (днес УНСС) и кариерата му преминава в различни компании от ИТ сектора. SAP Labs Bulgaria е основана и придобита от SAP AG през 2000 година, като през 2002 година става част от програмисткия екип на SAP AG – един от десетте SAP центрове за разработване на програмни продукти.

Тазгодишните номинации на конкурса са разделени в общо 8 категории:

- Мистър Икономика
- Мисис Икономика
- Производствен сектор
- Финансов сектор
- IT сектор
- Услуги
- Сделка на годината
- Корпоративна социална отговорност

*За първи път през 2013 г. ще бъде връчена награда за Корпоративна социална отговорност (КСО). Определени са 60 компании, които в най-голяма степен заслужават да получат подобен приз. Крайният победител ще бъде избран директно от хората чрез гласуване в сайта на конкурса. Потребителите ще могат директно да оценят социалната отговорност на българските компании, която в съвременния бизнес е задължителна за постигането на добро корпоративно управление.
Подкрепи Economic.bg