Ню Йорк вдигна възрастта за продажба на цигари

Общинският съвет е решил, че ограничението ще бъде увеличено от 18 на 21 години

148 ~ 1 мин. четене

Жителите на Ню Йорк няма да могат да си купуват цигари, ако не са навършили 21 години. Това ограничение беше прието от градския съвет на мегаполиса. В момента продажбата на тютюневи изделия е разрешена за лица над 18 години.

Решението на общинските съветници предвижда и продажбата на електронни цигари да бъде забранена за лица под 21 години. В Съединените щати като цяло възрастта, от която е разрешено тютюнопушенето е 18 години.

Кметът Майкъл Блумбърг се обяви в подкрепа на ограничението, предаде "Нова теевизия". Той трябва да го подпише до 30 дни, а документът ще влезе в сила след 6 месеца.

С решението на градския съвет, Ню Йорк се превръща в най-гъсто населения град в Съединените щати, наложил такава мярка, коментират световните агенции. Общинарите се мотивираха, че така ще бъдат спасени стотици човешки животи. Критици обаче обявиха, че мярката ще доведе до процъфтяване на черен пазар за цигари.

Американските медии припомнят, че планът на градоначалника да принуди магазините да не излагат на видно място цигарите вече се провали.

Подкрепи Economic.bg