Банките губят право да вдигат лихвите неограничено

Окупирането на университетите е престъпление, категоричен е депутатът от БСП Румен Гечев

104 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-важното, което искаме да променим в действащите закони, е да направим планирането на лихвите по кредитите по-пазарно. Това каза депутатът от "Коалиция за България" Румен Гечев по повод планираните промени в Закона за кредитните институции и Закон за потребителския кредит. "Сега има компонент, който се определя от банката. Всяка банка сама определя какъв да е този компонент. Такъв подход в Европа няма", категоричен е той.

Банките не може да си слагат лихви толкова големи, колкото им трябват, за да имат свръхпечалба. Банките трябва да имат печалба, но не могат да си позволяват да е колкото си искат", обясни депутатът. "Това, което ще направим е, всички банки да формират лихвите си по един модел. На гражданите ще бъде ясно какъв е моделът при определянето на лихвата и изключваме кредитния съвет на банката, който вече няма да решава каква да бъде лихвата", добави Гечев.

Той е категоричен, че промените ще доведат до намаляване на лихвите, заради пазарни обстоятелства.

По повод студентските окупации на университети в България, Гечев обяви, че е против това. "Искам да изкажа своето възмущение, защото очевидно тези хора, които са викали в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), не са били студенти. Те се били насочили към залата за лекции, където е щял да бъде депутат от БСП, което значи, че е политическа акция. Това е престъпление. Независимо от кой - професор, студент. След като е навършил определена възраст, носи отговорност. Трябва да се изпълни закона - да се провери тяхната самоличност, да бъдат проверени", категоричен е Гечев.

"Не може 50-100 души да блокират университети. Те имат право да стачкуват, но има определени места. Могат да отидат, където им разрешава законът", добави депутатът.

Подкрепи Economic.bg