Спрените реактори ще бъдат демонтирани до 2030 г.

От влизането ни в Европейския съюз, страната ни е получила близо 868 млн. евро

124 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Демонтажът на изключените реактори на АЕЦ "Козлодуй" ще завърши до 2030 г. Това уверение е дадено от българското правителство на евродепутатите от Комисията за бюджетен контрол, които бяха на тридневна проверка у нас за това как се усвояват евросредствата, дадени ни като компенсация заради затваряне на първите четири блока, предаде БНР.

От влизането ни в Европейския съюз, страната ни е получила близо 868 млн. евро. Над 40% са похарчени за смекчаване на икономическите последици от предсрочното им закриване. За следващия програмен период парите трябва да се използват само за извеждане от експлоатация.

Според евродепутата Ивайло Калфин, който бе част от делегацията, страната ни има право да иска още пари за компенсации.

Очаква се окончателният доклад да бъде готов, след като България отговори на няколко отворени въпроса. Сред тях е колко още средства са необходими за демонтирането на реакторите, както и какво точно се прави със съхранението на отработеното ядрено гориво. Бавят се четири проекта по Фонд "Козлодуй", свързани със съхранението и унищожаването на ядрени отпадъци, като стойността на тези инициативи е 57 милиона евро, посочи германският евродепутат от Европейската народна партия Ингебор Гресле. Причината за забавянето е, че България е потърсила експертизата на чужди специалисти, което, по думите й, не било задължително.

Гресле посочи, че Евросъюзът дава 817 милиона евро за извеждането на реакторите от експлоатация и техния демонтаж, както и за проекти за енергийна ефективност. Около 166 милиона евро трябва да осигури България по този фонд. Според нея не е ясно кой контролира средствата от българска страна и че е необходимо Сметната палата и Народното събрание да се заемат с този въпрос.

Подкрепи Economic.bg