Общонационална стачка скова Гърция

Протестното движение е насочено срещу проектозакон, който трябва да бъде гласуван в сряда и чрез който страната трябва да отговори на изискванията на международните кредитори

В Гърция започна 24-часова общонационална стачка срещу пакета реформи на правителството.  Протестното движение е насочено срещу проектозакон, който трябва да бъде гласуван в сряда и чрез който Гърция трябва да отговори на изискванията на международните кредитори.

В основата на проектозакона е залегнал план за съкращаване или преназначаване на част от 700-те хиляди държавни служители в страната. За да продължи да получава финансова помощ, до края на годината Гърция трябва да съкрати 4000 държавни длъжности и да преназначи на други постове 12500 служители.

Публичният наземен транспорт в Атина няма да работи от 9 часа сутринта до 9 вечерта, а метрото спира линията до летището. Служителите на летището също ще стачкуват, което се очаква да доведе до проблеми с полетите до и от гръцката столица. Наземният персонал ще спре работа между 12 и 16 часа, съобщи синдикатът на служителите на летището. В този период ще се извършват само спешни или военни полети.

Към протестите ще се присъединят и работещите в държавните болници, които също са засегнати от съкращенията. Проблеми се очакват в железопътния транспорт заради участието на федерацията на железничарите в общата стачка.

В началото на месеца стана ясно, че безработицата в страната достигна 27%. Най-засегнати обаче остават младежите, където нивото на безработица е 64 на сто.

Коментари: 0