Обявиха Nike за най-иновативната компания за 2012 г.

Концернът изпревари гиганти като Apple, Google и Facebook

344 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Най-иновативната компания в света за 2012 г. е производителят на спортни стоки Nike. Това установи проучване на организацията Fast Company, специализирана в новаторските продукти и технологии, съобщава порталът BallerStatus.com

Американският концерн изненадващо изпревари гиганти като Apple, Google и Facebook, които според експертите са наблегнали на печалбата, а не на нововъведенията.

За разлика от тях Nike не са спрели да изобретяват и да раждат нови идеи. Първото място брандът дължи основно на електронната гривна FuelBand, която изчислява колко калории са изгорени през деня, а данните може да се сравняват с показателите на други спортуващи в мрежата.     

Другият популярен продукт на компания са ултралеките маратонки Flyknit Racer, всяка от които тежи малко над 150 грама, но пък материята им е невероятно здрава.

Пробивът на Nike се дължи най-вече на изпълнителния директор Марк Паркър, който е убеден, че в борбата с гиганти като Adidas не може да разчита само на лъскава реклама и зашеметяващ външен вид. От 2006 г., когато концернът беше углавен от него, годишният оборот на компанията скочи с 60%, достигайки 24 млрд. долара.


Подкрепи Economic.bg