Обявяват картите за евакуация на София

Най-пострадал от земетресението на територията на Столична община е район „Витоша”

7162 ~ 1 мин. четене

Електронните карти за евакуация при бедствия, ще бъдат качени днес на сайтовете на районните кметства. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ 1. Те ще обясняват на хората как да се държат по време на различни бедствия – земетресения, наводнения, химични замърсявания.

Районните градоначалници ще имат задачата да ги разпространят и предоставят на домоуправителите на жилищните сгради.

Картите указват при земетресение хората да се изтеглят към паркове, стадиони, големи открити площи. При по-сериозна евакуация местата са големите обществени сгради, където ще се доставя храна вода.

Според Фандъкова системата за оповестяване на бедствия със сирени не е подходяща. Ако се усъвършенства звука, мегафоните биха били подходящи. Тя препоръча да се направят усилия текстът да е разбираем.

Столичният кмет посочи, че оценките от първите огледи показват, че нанесените щети на територията на Столична община са на стойност 1,3 млн. лв. Най-много пострадали от земетресението има в район „Витоша”, където сигналите са 400. Над 300 са от Мърчаево и Владая.

Специалисти вече обследват сградите в столичните квартали „Борово” и „Красно село”. Средствата ще бъдат поети от междуведомствената комисия.  Ще бъде продължено укрепването на детски градини и училища.

Тя посочи, че ще бъдат финансирани частни имоти на социално слаби хора, а не вили.

Подкрепи Economic.bg