Очакваме най-силната година за туризма

При рускоезичните страни се очаква ръст с 32%

96 ~ 2 мин. четене

Туристическият бранш се готви за най-силния си сезон за последните няколко години, при това в условията на глобална икономическа криза, съобщи bTV.

При скандинавските страни и Германия, които предпочитат ранните записвания, вече има ръст с около 7-8%. При рускоезичните страни се очаква ръст с 32%. По данни на МИЕТ миналата година увеличението е било с 22%.

Северните ни съседи обаче сега попадат в капана на икономическата рецесия и за предстоящия сезон спада при румънците ще е с повече от 5%.

Въпреки атентата в Бургас и фалитите на няколко туроператора през миналата година, браншът очаква силен сезон. Пикът е бил през 2008 г., а след това започва кризата.

"През 2012 г. се изравнихме с нивото от 2008 г. и може би през тази година вече ще минем равнищата, които постигнахме през 2008 г. Говорим за брой туристи и съответно за приходи от туризъм", казва Стоян Маринов от туристическата камара във Варна.

Туроператорските фалити са ударили по доверието в българския туризъм и за да се избегнат нови сътресения, е нужна промяна в законодателството, обясняват експертите в сектора.

„Цяла нова философия и архитектура на закон, който да направи възможни отношенията между държавата и бизнеса с европейските практики, за да могат функциите за контрол и саморегулация да бъдат поети от бизнеса", коментира Поли Карастоянова от националния борд по туризъм.

В очакване на промените хотелиери продължават да работят с туроператорите, но не на всяка цена.

"Повечето хотелиери вече са наясно с тази ситуация и няма да позволят да работят с партньор, който им дължи и продължава да трупа големи задължения съответно той да фалира и те да загубят пари", заяви Стоян Маринов.

На юг отлив на израелски туристи след атентата няма. Договорите за предстоящия сезон са сключени в разгара на миналото лято, но гостите от Израел са станали по-предпазливи. Те не предплащат почивката си накуп, както досега, а на части.

„Няма някакви притеснения от гледна точка, че имат забавяния по плащания, което да индикира, че евентуално ще има някакъв проблем с техните записвания за лятото", обясни Иванка Николова мениджър в хотел в Слънчев бряг.

Хотелиери отбелязват и че след атентата комуникацията в областта на туризма между България и Израел се е подобрила.

Подкрепи Economic.bg