Очакват 2 млн. т. износ на пшеница

Прогнозите са за много силна реколта от царевица

Очакват 2 млн. т. износ на пшеница

Очакваният износ на пшеница от тазгодишната реколта е над 2 млн. т., съобщи пред агенция Фокус Игнат Ангелов - председател на съюза на земеделските кооперации „Дунав 2000“.

Според него, през  настоящата селскостопанска година, добивът на зърно е с 10-15% по-нисък в сравнение с предходната, но това няма да окаже негативно влияние върху износа. ''Миналата година добивът беше над 4 млн. тона. През тази година очаквахме и 5 млн. тона. Реално няма още обобщаващи данни за страната, но добивът ще бъде около или малко под 4 млн. тона хлебна пшеница. България се консумират в порядъка на 1 млн. и 800 хил. до 2 млн. тона зърно. Това означава, че ние имаме предостатъчно за вътрешни потребности и за изхранване на население, за фураж, за държавен резерв и за семена'', обясни Ангелов.

''Въпреки това, против всички пазарни закономерности – колкото по-малко производство, толкова по-висока цена, изкупната цена чувствително падна с около 10 %. Например, пшеницата от 290 лв./тон през 2013г., сега се изкупува на 260 лв./тон. Изкупната цена на слънчогледа също е понижена - от 550лв./тон през 2013г., сега е 500 лв./тон“ посочи той. Земеделският производител е категоричен, че това не е добър старт за новата стопанска година, тъй като приходите от тези добиви едва покриват разходите по отглеждането на културите.

Той допълни, че спада на изкупната цена на зърното, би трябвало да доведе до намаление в тази на хляба, а не той да поскъпва. Тя не е претърпявала съществени изменения от 2011-2012 г., когато изкупната цена на пшеницата е била 400 лв./тон. ''Даже и хлебопроизводителите казват: Повишава се цената на тока, ще се повиши и цената на хляба. Токът е 5-6%, а пшеницата е 75-80% от себестойността при производството, но добивите няма да окажат влияние'', коментира още Игнат Ангелов.

Трудно, но успешно е завършила жътвата на есенните култури. По думите на Ангелов, добивът от пшеница в свищовски регион е над 500 кг. от декар. При ечемика добивът е 450 кг., а при рапицата - 300 кг. Съвсем скоро ще завърши и прибирането на слънчогледа, като също се очаква добър добив - около 300 кг./дка. В момента се прибира царевицата при отличен резултат над 1000 кг/дка.

Коментари: 0