Около 140 хил. българи ще прекарат Гергьовден в чужбина

340 хил. от нашенците ще пътуват в различни части на страната

Автор: Божидара Иванова

Около 140 хил. българи ще прекарат Гергьовден в чужбина, а близо 340 хил. от нашенците ще пътуват в различни части на страната. Това заяви Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Независимо от сравнително по-лошото време, от което се оплакваме в началото на периода, видяхме, че голяма част от хората пътуват. Няма изненада по отношение на основните числа, които са свързани с българите, които излизат в чужбина, включително и към съседна Гърция“, обясни експертът.

По думите му през миналата година за целия период по празниците през гръцката граница са преминали 90 хил. превозни средства и близо 290 хил. пътници в тях. Драганов поясни, че към този момент превозните средства, които са преминали границата в двете посоки са около 80 хил. души. До края на периода се очаква да достигнат стойностите от миналата година.

„По всяка вероятност ще завишим числото на преминалите превозни средства и лица през границата и то главно от интензивността, която наблюдаваме на прохода Маказа, където имаме увеличение близо шест пъти на трафика, в сравнение с нормалните дни. Имаме едно преструктуриране с лек ръст на излизанията към Гърция, което се дължи на отварянето на прохода Маказа, където има една увеличена интензивност, която миналата година не сме имали“, отбеляза Драганов.

По думите му около 85 хил. от всички, които са преминали границата, са български туристи, които ще бъдат в Гърция, което означава, че България ще подобри гръцката икономика със значителна сума.

Коментари: 0