Октоберфест изпи близо 7 млн. литра бира

Въпреки обещаващото начало тазгодишното издание на празника на пивото не успя да подобри рекордните миналогодишни данни

104 ~ 1 мин. четене

6.9 милиона литра бира е била изпита по време на тазгодишното издание на Октоберфест, съобщават организаторите. Ежегодният фестивал в Мюнхен, който се откри на 22 септември, привлече 6,4 милиона посетители от цял свят.

За сравнение през 2011 г.,  за да се се потопят в баварската култура, през площад „Терезиенвийзе”, където година след година се провежда празникът, преминаха рекордните 6,9 милиона гости, а обемът на изпитото пиво бе 7.5 литра.

Въпреки обещаващото начало, Октоберфест 2012 не успя да бие миналогодишния рекорд по обем на консумираната кехлибарена напитка и по брой на посетителите, призна ръководителят на фестивала Дитер Райтер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Изданието обаче отбелязва, че веднъж на четири години Октоберфест преминава в съкратен вариант заради селскостопанското изложение, което се провежда паралелно на същото място. Това е сполетяло и тазгодишния 179-ти фестивал, който е трябвало да дели територия със земеделското изложение.

Организаторите отчитат още, че за тези две седмици на „Терезиенвийзе” са били изядени 116 говеда и 57 телета. Цената на продаваната бира е надхвърляла 9.5 евро.

По данни на местния Червен кръст повече от 800 души са изпаднали в състояние на безсъзнание по време на фестивала. Полицейски служители са се отзовали на 2000 сигнала, голямата част от тях са били за джебчийство.

Подкрепи Economic.bg