Опровергаха информацията за продажбата на замъка на граф Дракула

Адвокатът на фамилията Хабсбург категорично отхвърли публикацията на британския вестник The Telegraph

Наследство

Автор: Николай Марченко

Замъкът Бран, известен още като "замъка на Дракула", не е за продан. Това обяви за агенция Mediafax адвокатът на фамилията Хабсбург Корин Трандафир. Той коментира появилата се в британския таблоид The Telegraph информация за продажба на замъка.

Според адвоката информацията на британския вестник не е актуална. „Статията е манипулация, базирана на публикации в интернет отпреди години. Замъкът не се продава“, категоричен е той.

Според юриста дори замъкът бъде изложен за продажба, ще трябва да бъде спазено „преференциалното право” на румънската държава за изкупуването на имота. „В случай, че някога се постави въпросът за продажбата, при всяко положение, правото на държавата за преференциално изкупуване трябва да бъде спазено. Но повтарям, замъкът не се продава”, категоричен е Корин Трандафир.

Според The Telegraph имотът се оценява на около 80 млн. долара, за каквато цена може да бъде продаден. Румънските медии обаче припомнят, че от години се спекулира с евентуалната му продажба.

Истината е, че през 2006 г. фамилията Хабсбург е предложила на Общинския съвет на гр. Брашов (столицата на Трансилвания) да го продаде замъка срещу 60 млн. евро. Но според Корин Трандафир тогавашният министър Адриан Йоргулеску на културата е преценил, че „цената е твърде висока”.

След реституирането на имота на Дома Хабсбург, до 2009 г. той е бил музей и е бил администриран заедно с Министерството на културата и религиите, след което е поет само от фамилията.

Собственикът – Доминик Хабсбург е внук на румънската кралица Мария и син на дъщеря й – принцеса Илияна. Тя е била сестра на краля Карол II и е леля на сегашния крал Михай II, която след 1920 г. и е стопанисвала имота чак до прогонването на кралското семейство от Румъния през 1948 г.

Коментари: 0