Оптимизацията в "Български пощи” продължава

Купуваме 100 нови мотриси за 600 млн. лв., посочи транспортният министър

8072 ~ 1 мин. четене

Около 1000 човека ще бъдат съкратени в „Български пощи”. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред бТВ. По-голямата част от тях се съгласиха на доброволно споразумение за напускане, посочи министърът.  

По думите му оптимизация на персонала ще има и през следващата година, но все още не са правени точни разчети. Към момента в дружеството работят около 15 000 човека.

Предстои днес правителството да реши и за продажбата на някои от имотите на дружеството.

Московски обясни, че от 2014 година ще започнат да пристигат нови над 100 броя мотриси, които ще придадат друг облик на железницата. Стойността на инвестицията е 600 млн. лв.

Първите спални вагони се очаква да пристигнат есента. Общата им бройка е 30. Министърът изрази надежда, че ще могат да обхванат всички желаещи.

Ако има необходимост за нови, ще се направят съответните планове, посочи той.

Относно онлайн закупуването на билети министърът посочи, че в момента това е в тестов режим, като се очаква да заработи до броени седмици.

До края на тази седмица трябва да се обяви процедурата за приватизация на БДЖ „Товарни превози”.

Според Московски синдикатите нямат против съкращенията в железниците при положение, че се доставя нова техника. По думите му 450 човека са били преназначени от БДЖ в метрото.

Той обясни още, че предстои разширяване на метрото с проект за нови 3 станции, като трябва да се свърже „Младост” 1 с Околовръстното на „Младост” 4. Проектът ще се оформи до месец, като реализацията ще е до края на 2014 г.Подкрепи Economic.bg