Орешарски: Магистрала „Хемус” никога не е била приоритет

Отговорът на министър-председателя дойде след върпос на Лиляна Павлова дали пътят продължава да е основен инфраструктурен проект за изграждане с европейски средства

232 ~ 1 мин. четене

"Изграждането на магистрала „Хемус” никога не е бил основният приоритетен инфраструктурен проект за изграждане с европейски средства", заяви министър-председателят Пламен Орешарски в рамките на парламентарния контрол в отговор на питане от депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова, цитиран от "Фокус".

Лиляна Павлова попита каква е политиката на правителството относно транспортната инфраструктура. „Продължава ли изграждането на магистрала „Хемус” да е приоритет с европейско финансиране. По какъв начин предвиждате да бъдат разпределени средствата в следващия програмен период за пътен и железопътен транспорт?”, попита Павлова.

„Изграждането на магистрала „Хемус” никога не е бил основният приоритетен инфраструктурен проект за изграждане с европейски средства нито в сегашния период, нито в следващия програмен период. Вашето правителство многократно е настоявала пред Европейската комисия, че приоритетна е магистрала „Струма”. Това не е упрек към вас, а припомняне на факти”, отговори премиерът.

„Новата политика на ЕС е стимулиране на екологичните видове транспорт – железопътен и воден. Прибързано е на този етап да се посочват конкретни дялове. По ОП „Транспорт” ще има около 1 млрд. евро, които трябва да се разпределят за пътни и железопътни проекти”, зави Орешарски.

Подкрепи Economic.bg