Орешарски пред Reuters: Няма да подам оставка

Протестите пречат на реформите, казва министър-председателят пред водещата световна информационна агенция

Снимка: БГНЕС

Автор: Атанас Христов

Министър-председател на България Пламен Орешарски няма да подава оставка въпреки антиправителствените протести в страната, които продължават вече 43 дни. Това става ясно от изказване на Орешарски пред една от най-влиятелните световни информационни агенции Reuters.

"Българският премиер обеща, че ще остане на власт въпреки ежедневните улични протести, искащи оставката му, но заяви, че липсата на широка обществена подкрепа на правителството ще забави важни реформи, които са нужни на балканската страна", започва материалът на Reuters.

Хиляди българи, предимно млади и добре образовани, протестират шумно пред парламента в София в продължение на почти седем седмици срещу правителството Пламен Орешарски, заявявайки, че то е корумпирано и контролирано от тъмни бизнес интереси, коментира агенцията.

"Несигурността и политическа криза влияят на бизнес климата, но ние имаме ясен план за действие и ще го продължим напред", казва Орешарски в интервю от офиса си в Министерския съвет.

Подаването на оставка е лесно лично решение, но би било безотговорно за страната. На съм чул убедителни аргументи, обясняващи как оставката автоматично ще реши проблемите на страната, продължава Орешарски.

53-годишният Пламен Орешарски, който е бивш финансов министър и икономист по образование, заяви, че правителството ще се придържа към предишната прогноза от пролетта за 1% икономически растеж през тази година. Надеждите му са през следващата 2014 г. ръстът да е малко по-добър.

"Но това зависи много от това как ще се разгърне политическата криза", казва Орешарски, като добави, че е отворен за диалог с протестиращите.

Коментари: 0