Оставки в банката на Ватикана

Разместванията идват на фона на разрастващ се корупционен скандал

Ръководителят на ватиканската банка и неговият заместник подадоха оставки на фона на разрастващ се корупционен скандал и след обявената от папа Франциск кампания за повече прозрачност в потайната институция, съобщава Reuters.

Това се случва малко след ареста на високопоставен духовник, който поддържаше тесни връзки с банката и който е обвиняван, че е искал да изнесе тайно 20 милиона евро от Швейцария за Италия. Паоло Чиприани и Масимо Тули са връчили оставките си три дни след арестуването на монсеньор Нунцио Скарано, счетоводител във Ватикана, срещу когото се водят две отделни разследвания от италиански магистрати.

Ернст фон Фрайберг, президента на банката, ще поеме временно и директорските функции. Ще бъде създаден и нов пост - главен анализатор на рисковете, като по този начин банката ще се придържа по-добре към финансовите правила.

Скарано беше арестуван в петък заедно с Джовани Дзито, агент на тайните служби, и финансовия брокер Джовани Каренцио. Тримата заговорничели да изнесат 20-те милиона евро в брой от Швейцария в Италия и да ги дадат на трима богати приятели на Скарано, работещи в корабния бизнес в южния италианския град Салерно. Срещу Скарано се води разследване и за пране на пари.

Коментари: 0