Остъкляваме балкони без разрешително за строеж

Регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че текстовете в закона ще бъдат прецизирани така, че да не касаят остъклението на терасите

172 ~ 1 мин. четене

Планираме да не се изисква издаване на разрешително за строеж при остъкляването на балкони. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред Дарик радио.

"Вероятно ще бъдат прецизирани текстовете на Закона за устройството на територията (ЗУТ), които касаят незаконното строителство, така че нормативната уредба ясно да регламентира, че няма да се премахва остъкляването на балкони", каза министърът.

Павлова посочи, че ще бъде дадена възможност на главните архитекти на общините да направят предписания как да изглеждат фасадите в кварталите.

Тя допълни, че няма да се правят проверки и няма да се бутат незаконно остъклени балкони, без значение дали са правени до 2001 г., или в последните няколко години.

"От издадените над 4 400 заповеди за премахване на незаконни постройки само 15 касаят балконите, но не остъкляването им, а пристрояване, надстрояване и незаконно приобщаване на общи части, съобщи още Лиляна Павлова.

Тя допълни, че ще се върви към пълна забрана на частичните ремонти на фасадите на сградите.

Министърът очаква средствата, заложени в програмата на ведомството за саниране на старите блокове, да не стигнат за всички желаещи.

Вече са подадени над 100 заявления за саниране с европейски пари, от които са одобрени 8, а в следващите месеци вероятно ще бъдат одобрени още поне 50. Наличният финансов ресурс обаче е достатъчен за около 200 блока, каза Лиляна Павлова.

Подкрепи Economic.bg