Кипър не иска да се натоварва със спасяването на банките си

Островната държава иска финансовата система да бъде рекапитализирана директно от Европейския стабилизационен механизъм

128 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Кипър иска банките в страната да бъдат рекапитализирани директно от постоянния Европейски стабилизационен механизъм (ESM), предаде Reuters. Страната не иска парите да преминават през бюджета й, за да не и се трупат като дълг.

"Правителството би искало дълговете, които ще се натрупат в следствие на рекапитализацията на финансовите институции, да бъдат поети от Европейския стабилизационен механизъм, когато той започне да действа", коментира пред журналисти финансовият министър Васос Сиарлис. Той допълни, че този въпрос е бъде ключов при преговорите  между Кипър и международните кредитори за отпускането на цялостна спасителна помощ за Кипър.

Страната потърси спасителна помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ) заради срива на банковия сектор.

 Банките в Кипър са изключително тясно свързани с Гърция, а колапсът в южната ни съседка причини сериозни щети на малката островна държава.

Според оценки на анализатори за рекапитализацията на кипърските банки ще са необходими 15 млрд. евро. Това почти колкото размера на брутния вътрешен продукт на страната и повдига сериозни въпроси за устойчивостта на дълга й.

Подкрепи Economic.bg