Откраднаха лаптопа на белгийския премиер със секретни документи

Шофьорът на Елио ди Рупо е оставил колата без наглеждане, което доведе до загуба на компютър с информация за кралското семейство

Нехайство

Откраднаха лаптопа на белгийския премиер със секретни документи
224 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Неизвестни откраднаха преносим компютър (лаптоп) от служебния автомобил на белгийския премиер Елио ди Рупо, информира местната телевизия RTBF, цитирана от европейските медии. 

В него е имало конфиденциална информация за белгийското кралско семейство. Както и редица документи, свързани с държавната вътрешна политика, която е в компетенциите на правителството. Кражбата е била извършена в центъра на Брюксел в понеделник вечерта, когато шофьорът на премиера е излязъл от автомобила, за да отиде до книжарница наблизо.

Самият ди Рупо в този момент е бил на тренировка във фитнес център. За да се доберат до багажника, в който е бил лаптопът и лични вещи на премиера, крадците са разбили врата и са счупили прозорец на правителствения  автомобила. Шофьорът на премиера и лично Елио ди Рупо се обърнаха по случая в полицията. 

Елио ди Рупо се намира на поста премиер на Белгия от декември 2011 г. в качеството си на лидер на франкофонската Социалистическа партия. Като служебен автомобил политикът ползва предимно германските Audi. 

През есента на 2013 г. от злоумишленици едва не бе откраднат кейс със секретни документи на британския премиер Дейвид Камерън. Тогава според очевици министър-председателят е оставил кейса без наглеждане във влака Лондон – Единбург. Кейсът обаче бе сниман от пътник, пътувал в същия вагон – той съобщи, че Камерън е оставил документите и се запътил към вагон-ресторанта.Коментари: 0