Откриха гробница на жрица в Свещари

Златни апликации, бронзови фибули и части от сребърна чаша, са сред находките, открити от археолозите

776 ~ 2 мин. четене

Гробница на жрица с магически предмети откриха археолозите, които работят в Свещари. Те попаднаха на уникална находка - олтарен комплекс на древните траки, предаде Kmeta.bg. Екипът на проф. Диана Гергова е попаднал и на магически предмети, които са първи подобни открития.

Проучванията са разкрили нови тайни на археолозите само два месеца, след те попаднаха на единствената по рода си погребална колесница с две колела. При разкопките в Свещари учените са попаднали на нова гробница от периода 4-3 в. пр. Хр. Тя е била облицована с масивни дървени греди от дъб. Подът пък е бил обмазан и заради това е стабилен и съхранен. Всички нови находки са в добро състояние.

"В средата на гробницата намерихме една характерна само за гетите есхара, един олтар, боядисан в черно и червено и още по-интересното е, че той е бил в един ритуален комплекс с още едно съоръжение, което е с формата на пресечена пирамида, което за пръв път откриваме е само тук, а и изобщо. Пирамидата е интересна, защото обикновено есхарите, които намираме в могилите на територията на некропола, са свързани и с други ритуални площадки, но тази е първата конструкция от подобен характер. Това означава, че нашите проучвания имат огромен смисъл, защото чрез тях разкриваме, бих казала, тайните и мистериите на гетите", обяснява проф.Диана Гергова.

Тя смята, че в гробницата е била положена тракийска жрица, а вътре археолозите попадат и на множество магически предмети - човешки фигурки от глина, чашка с отвори на дъното, брадвички. Специалистите смятат, че са открили интересен ритуал. Те са намерили няколко натрошени амфори, а елементите са били поставени в процеса на изграждане на гробницата. "Така че мога да кажа, че имаме много нови ценни данни за погребалната практика на гетите", смята проф.Гергова.

Сред находките в могилата има златни апликации, бронзови фибули, части от сребърна чаша, тъй като траките са имали обичая да разчленяват предметите при погребенията. Разкрити са и няколко нови гробове, при които телата на покойниците са били изгаряни. Два от тях са в близост до уникалната двуколесна колесница със скелетите на два коня. При един от гробовете са открити златни розети, спирали и следи от златни горели предмети.

"Втората яма очевидно е била свързана със същото погребение. Там намерихме също кремирани кости, но то е било извършено в един огромен питос, покрит с каменен похлупак. Едно от най-прекрасните неща, което наистина е уникално, е един глинен предмет, който за съжаление е бил натрошен и хвърлен до питоса още тогава, но той е имал поставка и от него са излизали едни много интересни остатъци, доста на брой. Сега се надявам, че нашите реставратори ще могат да го съберат, но това е една уникална находка, която показва колко още много странни неща не познаваме, свързани с гетските ритуални практики и мистерии", уточнява проф. Диана Гергова.

Подкрепи Economic.bg