Отложиха решението за влизането ни в Шенген

Съветът на ЕС остави окончателното решение за България и Румъния за март 2013 г.

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Решението за влизането на България и Румъния в Шенген се отлага за март 2013 г. Това стана ясно след проведената снощи среща на Съвета на Европейския съюз в Люксембург, на която заседаваха вътрешните министри от държавите членки. Решението не е изненадващо, тъй като още преди два дни неофициални източници от Европейската комисия (ЕК) собщиха, че въпросът ще бъде обсъден, но решението ще се вземе догодина.

Причината за отлагането е "липсата на достатъчно резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност". Вътрешнит министри искат също така да изчакат доклада на ЕК за Румъния по механизма за сътрудничество и оценка, който предстои да бъде изготвен до края на годината.

"За голямо съжаление станахме жертва на вътрешнополитическите дебати в някои европейски страни", коментира вътрешният министър Цветан Цветанов след заседанието. "С колегата от Румъния взехме думата, за да заявим, че толкова време, след като сме изпълнили всички изисквания и сме надградили много от установените стандарти за членство в Шенгенското пространство, дори охраняваме по-добре границите от някои "стари членки" на ЕС, чакаме политическото решение", добави той.

Холандия бе единствената страна, която официално застана срещу членството на България и Румъния в Шенгенското пространство, но впоследствие резерви обявиха и от Германия и Белгия.

"Колегите споделят мнението, че популизмът взима принципна позиция за отлагането на решения, които могат да предизвикат дебат в ЕС", каза още Цветанов.

По време на заседанието е била обсъдена и темата за необходимостта от повече антитерористични мерки предвид атентата в Бургас преди три месеца.
 
Според Цветанов една от мерките е обмяната на опит в предотвратяването и недопускането на подобни нападения.

Коментари: 0