Парите за българските университети - според заслугите

Има как да стане това, рейтинговата система вече работи добре, коментира зам.-ректорът на Софийския университет проф. Атанас Герджиков

156 ~ 1 мин. четене

Научните постижения на всеки един университет да определят размера на държавната субсидия за него, а не парите да се раздават на общо основание. Това предлага зам.-ректорът на Софийския университет проф. Атанас Герджиков. "Трябва да се дават средства и в зависимост от качеството на образованието, което се предлага в съответните университети. Има как да стане това, рейтинговата система вече работи добре", коментира Герджиков пред bTV.

Софийският университет посреща новата академична година с непроменени такси, за разлика от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), където таксите за всички специалности са вдигнати с около 50 лева, за да компенсира по-малкото пари от държавата.

Във Велико Търново студентите няма да плащат повече за семестриални такси. Крайното класиране и записването все още не са приключили, но капацитетът на учебното заведение вече е запълнен на над 80%.

В последните години се наблюдава отлив на чуждестранни студенти. След влизането в Евросъюза, България трябва да приема студенти от страните-членки при същите условия и същите такси, тоест и с еднакви приемни изпити, а това спира кандидатите.

Подкрепи Economic.bg