Парите за зърнопроизводителите ще се увеличат

Според земеделския министър през 2013 г. ще има повече пари за животновъдите и за зеленчукопроизводителите

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

През следващата година няма да има национални доплащания за зърнопроизводителите, но субсидиите за сектора дори ще се увеличат. Това каза земеделският министър Мирослав Найденов в предаването „Седмицата" на Дарик. Той уточни, че досега те са получавали общо по 25 лв. на декар, докато тази година само от евросубсидиите ще получават 26.5 лв. на декар.

Земеделският министър уточни, че през 2013 г. ще има повече пари за животновъдите и за зеленчукопроизводителите. При тютюнопроизводители подпомагането ще остане същото - 73 млн. лв. "Ако не ги дадем тези пари, които да дадат възможност на тютюнопроизводителите да започнат друг бизнес, нещата ще бъдат много тежки", каза Найденов.

Той уточни, че планираният бюджет на земеделското министерство е по-малък с 1.5%, но са орязани само парите за администрацията. Бюджетът на Държавен фонд „Земеделие" е по-голям.", каза Найденов.

Министърът изрази удовлетворението си, че мрачните прогнози за реколтата от зърно за тази година не са се сбъднали. "Радвам се, че не познах за реколтата от зърно. Поскъпване на фуражите обаче наистина има, а от там то се пренася върху суровините - млякото и месото", каза Найденов. Според него обаче държавата е реагирала адекватно на това и е предприела мерки за удържане на цените. „Държавата реагира незабавно. Стартирахме плащания към животновъдите. Изтеглихме първо плащанията, които нормално правим през декември - плащанията на глава добитък за крави, овце, кози. Не само, че ги изтеглихме два месеца по-рано, а от първоначалните разчети например трябваше да дадем по 140 лева на крава, успяхме да дадем по 200 лева. На овцете от първоначално очаквани около 29, дадохме 41 лева. До дни стартира плащането на 20 млн. към свиневъди и птицевъди, и то промишлените, големите стопанства", обясни той.

Попитан дали това е начинът цените на храните да не растат, Найденов отговори, че според него трябва „когато в определен сектор има подобна ситуация, ако държавата разполага с финансов ресурс, да го насочи навреме и то точно където трябва". „Това правим в момента и е факт, че въпреки мрачните прогнози, има ръст нагоре на цените, но не е това, което прогнозираха".

Според Найденов т. нар. промоции на основни хранителни продукти са изиграли своята положителна роля. „Това бяха промоции на три големи търговски вериги, които продължават и днес. Те доведоха до това социално слабите хора, хората в неравностойно положение да могат също да имат сигурност при продуктите от първа необходимост. Въпреки многото критики, продължавам да твърдя, че ако не бяхме направили това, ако не разговаряхме и не търсехме подкрепата на тези мощни търговски вериги, нещата щяха да изглеждат по-тежко", смята той.

Прогнозите на министъра за реколтата през 2013 г. са, че ако няма тежки катаклизми и ако има достатъчно вода, няма място за притеснения.

Коментари: 0