Печалбата на Visa и MasterCard би очакванията на пазара

Нарасналото използване на банкови карти доведе до повишение на положителния резултат на двата картови оператора

Картовите оператори Visa и MasterCard отчетоха по-висока печалба от предварителната прогноза на анализаторите, след като положителният им резултат се повиши през последното тримесечие, съобщи Ройтерс, позовавайки се на последните отчети на компаниите за разплащане. В основата на добрите данни са повишените потребителски разходи и използването на банкови карти в световен мащаб.

Най-големият оператор на кредитни и дебитни карти в света - Visa има печалба от 1.7 млрд. долара през последното тримесечие, спрямо 880 млн. долара за съпоставимия период на миналата година. С изключение на еднократните ефекти, положителният резултат на Visa e 1 млрд., или 1.54 долара на акция, докато средната прогноза на анализаторите беше са 1.50 долара на акция.

MasterCard отчете 8% ръст на нетната печалба за третото тримесечие до 772 млн., или 6.17 долара на акция. Анализаторите очакваха печалба от 5.92 долара на акция. Картовият оператор е засилил позициите си извън САЩ, възползвайки се от ръста на пазарите в развиващите се азиатски икономики и скандинавските страни.

Акциите на MasterCard се повишиха с 1.8% до 460.93 в Ню Йорк, което увеличи пазарната капитализация на компанията до 56 млрд. долара. Книжата на базираната в Калифорния Visa достигнаха 141 долара за брой, след като се повишиха с 1.6%. Пазарната капитализацията на компанията достигна 112 млрд. долара.

Коментари: 0