Пенсионният въпрос отказва шотландците от независимост

Експремиерът Годън Браун предупреди Единбург, че при отцепване плащанията ще се свият

Автор: Николай Марченко

Привържениците на шотландската независимост стават все по-малко, показват данните от социлогическо проучване на ICM, цитирани от телевизия Euronews.

Последната статистика показва, че противниците на отцепването от Обединеното кралство са станали 46%, което е с 4% повече, отколкото преди месец.

Привържениците на разделно от Лондон съществуване пък са 34%, което е с цели 5% по-малко, отколкото през април 2014 г. Това е лоша новина за премиера на Шотландия Алекс Салмънд и неговата Национална партия.

Euronews пояснява, че успехът на тези, които са против отцепването от Великобритания е свързан с активизрането на политиците-лейбъристи. Сред тях е и бившият британски премиер Гордън Браун, който се опита да убеди Единбург, че „отцепването на Шотландия ще се отрази на пенсиите на местните жители”.

Референдумът за шотландската независимост е насрочен за 18 септември тази година. Еврокомисията (ЕК) вече предупреди шотландските лидери, че отцепването на Обединеното кралство няма да означава автоматично приемане на Единбург в Европейския съюз (ЕС).

 

Коментари: 0