Piraeus продава румънската си банка

ATEbank ще бъде купена от строителния предприемач Доринел Умбрареску за 10.3 млн. евро

136 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Втората най-голяма банка в Гърция - Piraeus Bank се е съгласила да продаде румънското си поделение ATEbank. Купувач на целия дял от 93.3% е румънският предприемач Доринел Умбрареску, чийто основен бизнес в момента е насочен към строителството.

За да стане мажоритарен собственик в ATEbank Умбрареску ще плати 10.3 млн. евро, пише Reuters. За да се финализира сделката, тя трябва да бъде одобрена от регулаторните органи.

Продажбата е част от усилията на Piraeus да стабилизира баланса си. Банката е подготвила план за рекапитализация на стойност 7.3 млрд. евро. Неговото гласуване обаче беше отложено за следващата седмица, тъй като на днешната среща не се явиха достатъчно акционери. На събранието се явиха притежателите на едва 16.1% от капитала при необходими минимум 50%, за да се одобри плана. Следващата седмица изискването ще бъде много по-малко - едва 20% от собствениците на капитала.

Анализаторите отбелязват, че отсъствието на по-голямата част от акционерите в Piraeus не означава автоматично, че не искат да подкрепят плана. Общоприето е в Гърция подобни решения да се взимат едва на втората или на третата среща, пише Reuters.

Четирите най-големи гръцки банки имат нужда от общо 27.5 млрд. евро, за да достигнат минималните нива на капиталова адекватност, изисквани от централната банка. Финансовите институции отписаха 53.5% от притежаваните гръцки суверенни облигации, след като беше извършено преструктурирането на държавния дълг.

По силата на новите правила, поне 10% от новите акции трябва да бъдат пласирани на свободния пазар.


Подкрепи Economic.bg