Пирло диктува играта на Италия

Интересно тактическо решение на Ходжсън беве липсата на преса към играчите на Прандели

Това което може да бъде казано за играта в мача Англия-Германия е, че тя остана непроменена през целите 120 минути – нямаше смяна на тактическата постройка, ключови смени или внезапна промяна на темпото. Италия не успя да вкара гол в редовното време, въпреки че диктуваше играта през целите 120 минути. Все пак обаче отборът мина на полуфинал срещу Германия след дузпи.

Треньорът ма Италия Чезаре Прандели реши да прати Рикардо Монтоливо на върха на ромба в халфовата линия поради опасенията за състоянието на Тиаго Мота. Наставникът на Англия Рой Ходжсън не направи никакви промени от стартовите XI, които победиха Украйна в груповата фаза.

Системата на Италия доминираше в центъра на терена благодарение на Пирло. Тази на Англия предлагаше повече ширина и атаки по фланговете.

Италия владееше топката много повече от Англия, което беве в рамките на очакванията.  Джеймс Милнър бе пратен навътре в терена и игра близко до Даниеле Де Роси. Ашли Йънг също игра близко до Клаудио Маркизио. Англичаните обаче имаха предимство по отношение на ширината.

Колкото повече време минаваше, толкова по-малко се радваха англичаните на топката. Интересно тактическо решение на Ходжсън бе да не пресира силно играчите на Прандели.

Италианските бекове заиграха значително по-дълбоко по терена и това повлия на играта, въпреки че те рядко имаха условия за повече пространство в полето на Англия.

Пирло бе безспорно играч на мача. Той се радваше на свобода в халфовата линия. Спокойствието му по терена даде допълнителна увереност на италианците. Пирло успя да подаде над 130 паса с успеваемост около 90%, което е показателно за превъзходството му в средата на терена.

За сметка на това, Рууни демонстрира посредствена игра. От играчът на Манчестър Юнайтед се очакваше да бъде с ключова роля, но тактическата му недисциплинираност в този мач изнерви дори Джо Харт, който на няколко пъти подвикна на съотборника си да покрие именно Пирло. Само до преди няколко години, заради готовността си да жертва мястото си в центъра на нападението за доброто на отбора си, тактическата дисциплина бе смятана за едно от основните качества на Рууни.

Англия обаче просто не беше достатъчно добра.  За Ходжсън тепърва започва изпитанието. От него ще се очаква отборът да играе по-атрактивен футбол и да може да се конкурира с най-добрите в Европа.

За Италия пък идва най-голямото препятствие досега. Прандели ще се надява на играта която демонстрира Пирло и срещу Германия.

Коментари: 0