Плевнелиев: Трябват действия за обединение на обществото

Партийните лидери са тези, които трябва да постигнат съгласие и да пристъпят към решаването на въпросите, породили днешната криза

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

"Всички политически сили в България трябва да предприемат действия за преодоляването на конфронтацията и за обединение на обществото. В ситуация на изострено политическо протитивопоставяне именно партийните лидери са тези, които трябва да постигнат съгласие и да пристъпят към решаването на въпросите, породили днешната криза". Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на работна среща на "Дондуков" 2 с поланиците на страните от Европейския съюз (ЕС) и от Европейското икономическо пространство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

По време на срещата са обсъдени въпросите, свързани с бежанската вълна от Близкия Изток и Северна Африка, както и теми от дневния ред на ЕС.

"Политическите лидери трябва да се придържат и да отстояват демократичните ценности, както и да демонстрират способност да се обединяват около общи приоритети", посочи Плевнелиев.

Българският държавен глава подчерта, че страната ни е готова да участва активно в изработването на Обща стратегия на ЕС за бежанците и нелегалните имигранти в рамките на гръцкото и италианското председателство на Съюза през 2014 г.

Президентът посочи, че популистката реторика по отношение на бежанците през последните дни е неприемлива и институциите в България следват общ подход за недопускане на прояви на ксенофобия. „България напълно подкрепя Процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани”, коментира Росен Плевнелиев.

Подкрепи Economic.bg