Получаваме газ от турски фирми от 2018 година

Цената на АЕЦ „Белене” е почти два пъти колкото цялата енергетика на страната ни

Най-късно до 2018-2019 г. страната ни ще започне да получава газ от турски частни компании. Все още обаче не искам да коментирам начина, по който ще стане това, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред БНТ 1. По думите засега са проведени само първоначални срещи и те първа ще се уговарят детайлите.

Сигурен съм, че този засилен интерес е чисто икономически, посочи министърът. Той добави, че със сигурност ще имаме скоро диверсификация на пазара. В Анкара той се е срещнал с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз и с представители на част от компаниите в частния сектор, които доставят газ в Турция.

Относно референдума за АЕЦ „Белене” Добрев посочи, че трябва да се знаят фактите, а хората да гласуват информиране.

Според консултанта британската банка HSBC централата струва над 20 млрд. лв., ако три неща се случат – ескалация, 4% лихва върху привлечените средства и проектът да свърши на време, обясни министърът. По думите му проблемът с централата е финансов. Всички активи на БЕХ, цялата енергетика на държавата, са равни на 12 млрд. лв.

„Това означава, че АЕЦ „Белене” е почти два пъти колкото цялата енергетика на страната ни. Нямаме ли стратегически инвеститор, ние не можем да го реализираме”, каза Добрев.

Министърът обясни, че  пенсиите на българите за една година са около 11 млрд. лв., което означава, че централата ще струва колкото пенсиите за две години.

Според него е било по-удачно вместо референдум БСП да са открили набирателна сметка и всеки от тях да даде своя дан. Също така да привлекат и други инвеститори, които да дадат средства, за да може проектът да се случи.

Добрев отрече и твърдението, че токът от централата ще е по-евтин. По думите му той ще струва 150 лв. за мегаватчас. От септември токът от вятър ще се търгува за 140 лв., а от слънце – 160 лв., посочи министърът.

Добрев коментира още и посещението си в Израел. Той обясни, че целта на визитата му е била възстановяване на израелския пазар. По думите му темповете на зимните записвания са възстановени, очакваме се същото да се случи и с летните за следващия сезон.

Министърът обясни, че няколко хиляди са се отказали да почиват у нас, но на фона на останалите, цифрата не е голяма. Отказаните резервации се запълвали от традиционните пазари, а хотелите са пълни.

Той обясни, че днес трябва да бъдат проведени обучения на туроператорите, които водят израелски туристи у нас. Те ще бъдат обучени за какво да внимават, кое е необичайно поведение от страна на туристи. По думите му е важно мерките да не ограничават туристите. според него израелските ни гости по-скоро са притеснени, че мерките ще ограничат тяхната почивка, а не че не са достатъчни.

Коментари: 0