Ползата от Олимпиадата за Япония ще е психологическа

Допълнителните харчове ще бъдат умерени

112 ~ 2 мин. четене

Подкрепата за Япония от спечелването на Олимпийските игри ще бъде основно психологическа отколкото финансова. Победата на Токио в съревнованието за домакинството на летните ОИ през 2020 година ще помогне на усилията на министър-председателя Шинзо Абе да възстанови доверието в страната. Очакванията обаче, че инвестициите около ОИ ще измъкнат Япония от дефлацията са неоправдани точно толкова колкото и страховете, че ще вкара икономиката в дългова криза.

Когато Токио домакинстваше за първи път на ОИ през 1964 г., тъй като планирания през 1940 г. дебют беше отложен заради Втората световна война, събитието сигнализира появата на Япония, като съвременна и технологично модерна икономика. Ако Абе успее да изкара страната си от продължаващата почти две десетилетия икономическа стагнация, ОИ през 2020 ще му дадат подиум на който да се похвали пред света за съживяването на Япония.

Каквито и обаче допълнителни харчове да има ще бъдат умерени. Токио се спря на скромна кандидатура при която ще бъдат използвани съществуващи съоръжения. Предложеният бюджет за инвестиции е само 4.4 милиарда долара и се покрива от съществуващ резервен фонд. Разходът от 3.4 милиарда долара за протичането на самото събитие ще бъде покрит от продажби на билети, мърчандайзинг и спонсори.

Вярно е, че бюджетите на ОИ са склонни да страдат от хипер инфлация. Лондон изхарчи три пъти повече от първоначално планираното за игрите през 2012, а домакинството на Гърция през 2004 задълбочи вече сериозните й дългови проблеми. Дори обаче и по-голям бюджет от планираното би бил незначително събитие за японското правителство, което очаква да похарчи 930 милиарда долара тази година.

Обещанието за гостуващи атлети, треньори, телевизионни екипи и зрители ще помогне също за построяването на нови хотели, разширяването на ресторантски вериги и увеличаването на магазините. Дори и тук обаче ползите са ограничени. Токио миналата година прогнозира, че игрите ще добавят около 3 трилиона йени (30 милиарда долара) към икономиката и ще създадат 150 000 работни места. Това се равнява на допълнителни само 0.5% към БВП. Освен това част от инвестициите ще бъдат направени от потоци от бъдещи години или така или иначе са щели да бъдат направени.

Победата на Токио помогна на акциите на борсата в шест от последните седем случай. Пазарът нарасна с 15.9% в 200-тата дни след съобщаването на избора. В дългосрочен план обаче, положителния ефект за потреблението е вероятно най-доброто на което може да се надява Япония.

Подготвена от отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg